Jako że nie chcę już męczyć Miśka i Purchawę (moich doradców komputerowych) to rzucam bardziej ogólne zapytanie.
Jest sobie dom (mój zresztą) dom "się kończy budować" i przymierzam się do jego uzbrojenia.
Na etapie prac elektrycznych zostały rozciągnięte po całym domu kable typu skrętka i takie też gniazda będą "rozrzucone" po domu w ilości sztuk 16-tu.
Teraz po kolei - w domu jakiś intetnet będzie (trudno powiedzieć jaki bo nie sprawdziłem organoleptycznie), w wersji optymistycznej będzie kabel (Tepsy) w pesymistycznej zdany będę na coś mobilnego. Cokolwiek by to nie było będę chciał ten sygnał wrzucić w posiadaną sieć kablową. Ponadto będzie także router dostępowy Wifi, serwer plików NAS (już jest Qnap), jakaś drukarka, którą chciałbym używać sieciowo, no i rzecz jasna kilka komputerów (znaczy laptop + stacjonarny).
W szafce jaką mam w "kotłowni" schodzą mi się wszystkie kable - tam też będzie patchpanel na którym rozszyte będą wszystkie skrętki. Tam też chcę wprowadzić sygnał z zewnątrz (jakiś modem), oraz zamontować serwer plików.
Tyle wstępu - teraz co potrzeba?
kupić to czego brakuje i uruchomić
czyli idąc po kolei:
1) w sytuacji braku możliwości posiadania internetu "po kablu" - jaki osprzęt (operatora celowo pomijam) wybrać - chodzi głównie o dobry modem do 3/4G, jaki rodzaj anteny na dach (zakładam że będzie potrzebna)
2) Jaki router wifi możecie polecić - stabilny i za normalną cenę. Teraz mam Linksysa - który nie toleruje ani PS3 ani tv podłączonego po kablu - resetuje się sam z siebie co 30 sekund.
Komputery pracują (na tych samych kablach) bez problemu
3) jak podzielić cały ten internet co to będę go miał - pomiędzy te 16 gniazdek (wraz ze współdzieleniem danych na serwerze - może wymianie plików między kompami? O ile może to działać w sieci gdzie będą zarówno Mac jak i Win. Domyślam się, że to jakiś switch. Ale jaki żeby był stabilny i maksymalnie bezobsługowy (plugNplay?)
4) co jeszcze powinienem wiedzieć - o czym pamiętać?
ps.
alarmówka/jakieś kamery nie będą podłączane do tej instalacji.
hmm
żeby spiąć te 16 gniazdek to potrzebujesz switcha. Do switcha dopniesz tez routerka do którego będziesz miał wpięty internet - z 3g lub od innego operatora. router będzie zarządzał cala siecią.
ja mam w pracy podobny układ i działa
możesz do switcha podłączyć kamery - imho jak logicznie zrobisz odrebna siec to nie zauważysz nawet ze tam są
a sprzętu ci nie polecę - nie znam się.
Jabar, sporo zależy od tego, jaki będziesz miał budżet na taką zabawę i ile będziesz chciał z tego fragmentu infrastruktury wycisnąć, łamane na ile będziesz wiedział, że można wycisnąć.
Przykład: switch. Prędkość? 100Mbps, czy 1000Mpbs (popularnie zwane Gigabitem) - obecnie raczej 1000Mbps. Powód: transfery rzędu 10MB/s pomiędzy siecią a dowolnym urządzeniem do niej podłączonym (dla uproszczenia uwagi, niech będzie to domowy NAS), podzielone pomiędzy 2-3 komputery chcące korzystać z danego urządzenia jednocześnie, daje przepustowość w okolicach 3-5MB/s na komputer i bardzo mocny argument, by biec do sklepu po lepsze elementy infrastruktury sieciowej. Przy planowaniu takich elementów tylko taki najgorszy scenariusz warto rozważać. Inaczej można doprowadzić do sytuacji że będą w domu wojny o to kto w danej chwili korzysta z rodzinnego archiwum multimediów wszelakiego rodzaju.
Jeśli lokalizacja switcha to kotłownia, a nie spodnia strona blatu naszego ulubionego biurka w domu, pojawia się pytanie kolejne: switch niezarządzalny (prostszy, tańszy, przykładowy Edimax 16x Gigabit (10/100/1000Mbps) 19'' RM Switch, energy efficient 802.3az, model GS-1016 kosztuje ok. 350 złotych brutto) czy zarządzalny (czasami sporo droższy, ale pozwalający z poziomu własnego komputera sprawdzić, co się z siecią dzieje i dlaczego jakieś urządzenie w sieci przestało działać). W zależności od tego jak daleko jest do miejsca instalacji switcha i jak wiele pięter trzeba będzie pokonać, argument za dołożeniem pieniędzy do zarządzalnej wersji switcha robi się coraz bardziej ważny.
W dziedzinie urządzeń klasy budżetowej ja od jakiegoś czasu testuję urządzenia marki Edimax (było tego raptem karta wifi usb 802.11n, router LAN+WAN i parę szt. switchy biurkowych 5-8 szt. gbit ethernet) i na razie nie udało mi się niczego z tych sprzętów popsuć.
Odnośnie polecania konkretnych egzemplarzy switcha typu: gigabit, zarządzalny, ilość portów >16 (bo przecież coś można schować we wspomnianej kotłowni i podłączyć bezpośrednio do switcha, bez konieczności zajmowania kabelków w ścianach), to ciężko mi poradzić coś konkretnego. W pracy eksploatuję urządzenia tego typu w cenach powyżej 2500pln/netto za sztukę firm bardziej renomowanych niż Edimax - ciężko wydawać taką kasę do domowej sieci LAN.
Szukając w sieci, znalazłem model Edimax 24 port Gigabit Web Smart Switch, 20x RJ45 + 4x Combo (RJ45/SFP) ES-5240G+ V2. Czy ten konkretny model jest dobry? Nie wiem. Czy tani? Z pewnością znajdą się sprzęty za 1/3-1/5 jego ceny, które ani nie będą miały tyle portów ethernet, ani nie będą oferowały zarządzalności, więc jest szansa na to, że wspomniany Edimax jest propozycją godna rozważenia, jaki rdzeń domowej infrastruktury sieciowej.
[ Dodano: Czw 15 Lis, 12 04:26 ]
PS. przy takiej konstrukcji sieci domowej odradzałbym łączenie funkcji routera ze switchem. Nie polecałbym także łączenia funkcji modemu internetowego z routerem. Czasem lepiej kupić router, pozwalający podłączyć zewnętrzny modem czy to kablowy, czy GPRS-owy do siebie - przy dłuższej eksploatacji prościej i taniej wymienić sam modem lub sam router (przy np. awarii sprzętu czy zmianie dostawcy internetu).
Ja sam w domu eksploatuję połączenie dwóch routerów jeden za drugim - jeden oferuje dobre izolowanie sieci domowej od sieci dostawcy, ale sieć wifi w nim działała beznadziejnie, drugi ma słabsze zdolności konfiguracji izolowania sieci domowej od świata zewnętrznego, ale za to ma znakomitą sieć Wifi 802.11n i jeszcze lepiej działającego switcha ethernetu gigabitowego.
Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Ja mimo wszystko wybrałbym coś producenta Linksys lub ewentualnie D-Link.
z jakiegoś konkretnego powodu, czy tylko ze względu na logo?
analizując rożnej maści sprzęty sieciowe akurat te firmy Linksys mają jedną denerwującą przypadłość.
Sprzęty sieciowe producentów tanich jak Edimax, Pentagram, Netgear, czy TPLink wykazują się czasem usterkowością, ale ich producenci projektując swoje urządzenia, starają się dać wszystkiego po trochu. Firmware tych urządzeń pozwalaj użytkownikom początkującym korzystać z ich produktów w sposób podstawowy, jednocześnie dając możliwości do wyciśnięcia trochę więcej użytecznych funkcji, jeśli się wie, do czego służą.
Odnośnie sprzętów firmy Linksys jest z nimi jeden problem. O ile sprzęt w sensie "krzemu" jest być może "lepszej" maści, ale firmware całej serii dedykowanej rynkowi SOHO dedykowany jest użytkownikom o poziomie inteligencji informatycznej, jaką poszczycić się może krawężnik. Router? Oczywiście - poprowadzimy Cię za rękę i będziesz miał router, ale tylko tak, jak nasz jedyny słuszny scenariusz przewiduje. Wbudowany serwer DHCP - owszem masz, rezerwacja adresów IP do konkretnych adresów MAC - wg naszego scenariusza nikt tego nie używa więc jest to niepotrzebne.
Pozdrawiam, Robreg.
----
To odłam firmy Cisco, akurat mam z tym styczność na co dzień. Mają sporą funkcjonalność, wielkiej awaryjności jakoś nie zauważyłem, ale może to zboczenie zawodowe do tego producenta
Ja jeszcze pamiętam jak byli ich konkurencją. ;-) Odkąd Cisco ich przejęło chyba zaczęła się ta pogoń za robieniem urządzeń dla laików.
Wspomniałem o Edimaxie, bo kilka sztuk tego sprzętu eksploatuję prywatnie i służbowo. Ponieważ nie udało mi się przez bodajże 3 czy 4 lata eksploatacji niczego w nich zepsuć, wnoszę, że jakąś trwałość mają.
Pozdrawiam, Robreg.
----
To jeszcze jedno pytanie.
Czy do zastosowan domowych - czyli podlaczonych - wersja maks:
amplitunera (radio internetowe + NAS)
dwoch komputerow po kablu
routera wifi
konsoli
telewizora
potrzebne jest urzadzenie zarzadzalne?
czy wstarczy takie ktore samo robi to powinno?
do tego co piszesz, zarządzalny switch Ci się nie przyda
pewnie nawet nie wykorzystasz wszystkich 16 punktów
router wi-fi? jeżeli bedziesz miał w kotłowni router do zarządzania siecią, to wystarczy apek. nie wiem, o jakim obszarze myślisz pod kątem wi-fi, ale trzeba będize sprawdzić pokrycie sygnałem
Komentarz